Blogg

6 saker att göra i Borlänge på sommaren

25 jun 2018

I Dalarna hittar vi Borlänge som historiskt sett är en industristad. Idag är den känd för sin musik, bl.a. genom artister som Miss Li, Sugarplum Fairy och Mando Diao.

1. 2047 Science Center

Testa, utforska, prova och labba! Science Center (även känt som Framtidsmuseet) i Borlänge är en guldgruva, inte bara för barnen utan även för de vuxna (men speciellt för barnen, måste medges!). Här finns gott om möjligheter att upptäcka den spännande naturvetenskapens och teknikens värld. Prova din reaktionsförmåga på klätterväggen eller se hur ditt skelett rör sig när du cyklar. Här finns också ett planetarium genom vilket man får möjlighet att upptäcka rymden.

2. Äventyrsgruvan

Följ med på en spännande vandring in i jordens inre. Äventyrsgruvan är en gammal nerlagd gruva i berget ovanför byn Tuna Hästberg. Här finns flera mil av tunnlar genom berget som bjuder på en spännande och lite annorlunda upplevelse. Två slags guidade turer erbjuds. Kl. 10.00 går den enklare turen, Vandringsturen. Denna tur varar i ca 1,5 timme och består av en vandring ner genom en 110 meter lång trappa och in i den Stora Salen. Den andra turen, Äventyrsturen, går av stapeln kl. 13.00 och tar ca fyra timmar. Även här får man se Stora Salen men dessutom får man se gruvans djupaste delar samt klättra och fira sig genom gruvan. Gruvan förser gästerna med all nödvändig utrustning och kaffe med dopp ingår i priset som är 740 kronor per person.

3. Sahlins Struts

Svedens lantgård (Sahlins Struts) är inte som andra gårdar. Här får man se vad man skulle kunna likna vid nutidens dinosaurer: strutsen. Denna gård föder upp strutsar på ett hållbart sätt där djurets välmående står i centrum. Här finner man så ett par hundra strutsar i alla storlekar – från nykläckta strutskycklingar till fåglar på två meter! Här finns en gårdsbutik med allt strutsrelaterat man kan tänka sig. Strutscerat, strutsägglampa, plånbok av strutsskinn, praliner med strutsägglikör med mera. På lantcaféet serveras strutsburgare, strutsäggkaka, strutspannkakor och annat gott. Gården har sitt alldeles egna brygger så ett gott öl kan med fördel avnjutas tillsammans med delikatesserna. Guidade turer på svenska och engelska anordnas.

4. Äventyrsbadet Aqua Nova

Besök ett av Sveriges största och roligaste äventyrsbad! Här finns vågbassäng, vildfors, tre härliga rutschkanor, utebassäng med massagebänk och virvelström. Vill du koppla av lite finns här också en varmpool med bubblor i. De minsta barnen kommer säkert att gilla avdelningen med piratskeppet! OBS! Ta med eget hänglås till omklädningsrummet eller köp ett på plats.

5. Jussi Björlingmuseet

Från Borlänge kom den världsberömda tenoren Jussi Björling. Den musikintresserade kommer garanterat att uppskatta det museum som byggts i hans minne. Här finns en stor samling av hans musik på skiva, band och video. Det finns även en museishop.

6. Ornässtugan

Besök Ornässtugan för ren resa tillbaks i tiden. Här övernattade Gustav Wasa 1520 då han var på flykt undan den danske kungen. En historisk byggnad som spelat en roll i svensk historia. Museet, som faktiskt är Sveriges näst äldsta, förvaltar traditionen väl och informerar besökarna om händelseförloppen kring Wasas kamp för makten. Här finns också en arkitektritad museibutik och café.

5 tips på vad du kan göra i Borlänge i sommar

4 jun 2018

Här kommer fem bra tips på vad du kan göra i Borlänge i sommar. Oavsett om det är strålande sol eller regn erbjuder somrarna i Borlänge något för alla.